Om de woon- en leefkwaliteit van de dorpskernen te verzekeren heeft de gemeente Kasterlee een RUP Kern Lichtaart en een RUP Kern Tielen opgemaakt.

Het behoud van het landelijk karakter is daarbij het uitgangspunt. Om dit landelijk karakter ook in onze typische gehuchten te vrijwaren, werd eveneens een RUP Linten en Nederzettingen opgemaakt.
 
Voor elk van deze ruimtelijke uitvoeringsplannen heeft de gemeente een openbaar onderzoek gehouden. Dit openbaar onderzoek ging gepaard met informatievergaderingen en een huis-aan-huis brochure. De plannen lagen ter inzage voor de bevolking, van 2 april tot en met 31 mei 2012. Verschillende burgers hebben van hun recht gebruik gemaakt om een bezwaar in te dienen.
 
Voor het RUP Kern Lichtaart heeft de gemeente 73 bezwaren ontvangen. Een groot deel van deze bezwaren vragen om de afbakening van de zone waar nog appartementen mogen langs de Kasterleesteenweg uit te breiden. Daarnaast handelen verschillende bezwaarschriften over het strategisch woonproject in het gebied ‘De Vennekes’ gelegen tussen De Bergen en de Poederleesteenweg. Ook over de andere twee strategische woonprojecten werden bezwaren ingediend.
 
Voor het RUP Kern Tielen werden beduidend minder bezwaren ingediend. Hiervoor heeft de gemeente slechts 8 bezwaarschriften ontvangen. Deze handelen o.a. over de afbakening van de zone voor meergezinswoningen langs de Gierlebaan en langs de Kerkstraat.
 
Het RUP Linten en Nederzettingen tenslotte heeft slechts 2 bezwaarschriften gekregen. Deze handelen beide over de Rozenwijk in Tielen.
 
Het totaal aantal bezwaarschriften ligt daarmee een pak lager dan er werden ingediend op het ontwerp RUP Kern Kasterlee in 2010. Dit kan onder meer worden verklaard doordat uit de ervaring met het vorige RUP nuttige lessen werden getrokken voor deze RUP’s.
 
De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) heeft de adviezen en bezwaren die ontvangen zijn voor het RUP Kern Tielen en het RUP Linten en Nederzettingen behandeld op dinsdag 26 juni 2012. De adviezen en bezwaren voor het RUP Kern Lichtaart zullen aan bod komen op dinsdag 3 juli 2012. Het advies van de Gecoro zal vervolgens integraal aan het schepencollege en de gemeenteraad worden overgemaakt. De gemeenteraad zal de uiteindelijke beslissing nemen over de definitieve vaststelling van alle RUP’s.